Att välja bodypiercer

Att välja bodypiercer
Ladda ner guiden
Välj din piercer (PDF 1,39 mb)
Hämta Abobe Acrobat Reader
Den här guiden är framtagen åt dig av Association of SAfe Piercing för att hjälpa dig ta ett bättre, mer välinformerat beslut angående din piercing eftersom… VALET ÄR DITT!
Be att få se deras autoklav
En autoklav är en apparat som steriliserar smycken, redskap och utrustning som är nödvändiga för att utföra din piercing genom att eliminera och avlägsna bakterier och dess sporer. Den mest effektiva typen för studios är en modell som använder sig av ånga och tryck, en så kallad vacuumautoklav. Absolut ingen studio borde vara verksam utan denna väsentliga utrustning. Hetluftssterilisator är INTE acceptabelt för sterilisering
Sporprovsresultat
Ett sporprovstest (biologisk indikator) är det enda sättet att veta att en autoklav fungerar korrekt. De biologiska indikatorerna testar autoklavens förmåga att ta död på till och med de farligaste och motståndskraftigaste organismerna som t.ex. HIV och Hepatit. Studion skall arkivera dessa och visa upp dem vid förfrågan. Det senaste provet kan med fördel sättas upp på en vägg fullt synlig för alla.
Tillhandahåller de skötselråd?
Hur du sköter din piercing borde ges muntligt till dig och tillhandahållas i skrift. Läs detta blad INNAN du får din piercing utförd! Om det står att du skall använda hårda tvålar, salvor, alkoholbaserade vätskor eller väteperoxid för din nygjorda piercing så är inte studion uppdaterad med dagens eftervård.
Är studion ren och fräsch?
Är golvet rent och dammsuget? Är toaletten ren och välskött? Idealet för en studio är att ha 5 separata områden: disk/butiksdel, väntrum, behandlingsrum, toalett och ett separat sterilrum.
Är studion inspekterad?
För att en studio skall få driva sin verksamhet skall deras lokaler vara inspekterade av Miljö och Hälsa. Studion borde vara villig att visa upp de dokument som stöder detta.
Piercing Set-up
Fråga om du skulle kunna få se när personalen lägger i ordning inför en piercing eller om du får vara med i rummet när de lägger i ordning för din. De borde först tvätta händerna och sätta på sig engångshandskar av t.ex. latex eller vinyl. Använder bodypiercern bomullshandskar skall du genast gå därifrån! Utrustningen skall
vara sterilförpackad en och en och placerade på en bricka. Så fort din piercer rör vid något annat än dig eller den sterila utrustningen skall denne byta handskar. Alla nålar SKALL vara sterilförpackade en och en och öppnas när du är närvarande. Låt ALDRIG en bodypiercer utföra en piercing på dig med en nål som legat i någon form av vätska. Alla nålar skall kasseras i en stick- och skärsäker behållare, märkt för ändamålet med ”biologisk fara” eller ”biohazard”, efter att den använts en gång på en kund.
Åldersgränser
Tyvärr så finns det ännu ingen lag för åldersgräns gällande piercing i Sverige, men oavsett vilka åldersgränser en studio än har så är följande en lämplig standard:
18 år fyllda med giltig fotolegitimation för alla piercings.
15 år fyllda med målsman/vårdnadshavare med på plats med giltig fotolegitimation, med undantag för bröstvårtor, genitala och surfacepiercings.
Under inga som helst omständigheter är det acceptabelt eller passande för en piercer att utföra en piercing i bröstvårtor eller genitalt om individen i fråga är under 18 år. Om man är underårig med vårdnadshavare med, skall vårdnadshavaren ha med sig giltigt fotolegitimation och dokument som styrker att denne är laglig
vårdnadshavare.
Använd ditt huvud
Känn efter en gång till vid en eventuell impulskänsla och låt dig inte bli lurad av ett lågt pris. Generellt sett så får du vad du betalar för. Skaffa referenser om en studio/piercer genom vänner och/eller det lokala hälsodepartementet.
Gå på magkänsla
Om du inte känner dig bekväm med studion eller med din piercer borde du gå därifrån. ”Jag borde ha litat på min magkänsla” är något du aldrig borde behöva säga.
ASAP Medlemskap
Alla ASAP-medlemmar har ett certifikat som borde hänga väl synligt på väggen där alla kan se det. Certifikatet gäller det år som står tryckt på, så kolla att det är giltigt. Om du vill se vilka som är medlemmar i ASAP kan du besöka vår hemsida. Skulle du hitta en studio som påstår sig ha en ASAP-piercer som inte är med på denna lista, var vänlig ring någon i styrelsen eller maila till oss.
Innan du piercar dig
De krav en studio håller kan variera, men de flesta kommer att förvänta sig att du:- Medhar giltig fotolegitimation
– Är nykter
– Är hel och ren
– Har ätit inom de 3 senaste timmarna
– Om du skall göra en genital- eller bröstvårtepiercing, bär passande,
rena underkläder
– Om möjligt, undvik Treo, Ipren, Ibumetin och andra blodförtunnande
medel
– Har tänkt igenom eventuella hälsofrågor, t.ex. om man äter antibiotika
Använder de håltagningspistol?
Ett flertal stater i USA har förbjudit enligt lag att utföra piercing med håltagningspistol och det med goda anledningar. Detta är fortfarande lagligt i Sverige, men de flesta håltagningspistoler kan inte steriliseras i en autoklav och klarar därför inte ASAP: s krav för ASAP medlemmars användande av steril förbrukningsbar utrustning.
I studion: vett och etikett
Vid disken:
– Ta inte på dina piercings (även om de är läkta) då du kan sprida bakterier till studions allmänna utrymmen och därigenom utsätta både studions personal och andra kunder för fara.
– Ha medhavda smycken i en liten påse eller annan förslutningsbar behållare.
– Lägg aldrig ett använt smycke direkt på disk eller display.På toaletten:
– Ta inte på dina piercings (se ovan)
– Det är aldrig bra att byta ditt smycke på toaletten eller någon annan stans i studion.
– Om du vill byta ditt smycke på studion skall det göras av en bodypiercer, i behandlingsrummet.

I behandlingsrummet:
– Låt din bodypiercer visa dig där du kan hänga/ställa ifrån dig personliga tillhörigheter INNAN du sätter ned någonting.
– Kamerablixtar kan vara väldigt distraherande under utförandet av en piercing.
– Fråga din bodypiercer INNAN ni tar några bilder.
– Stäng av din mobiltelefon.

Att ta hand om din piercing
Varje kropp är unik och varje piercing är olik den andra. Det finns ett antal saker du kan göra för att hjälpa din kropp att läka din piercing.
Några av dem är:Håll dina händer borta från din piercing!
Smutsiga, otvättade händer är den värsta fienden för piercings. Under dagens gång blir dina händer täckta av bakterier. Skulle du röra vid din piercing, även precis bredvid, tillför du bakterier vid piercingområdet och kan i värsta fall orsaka en infektion.

Ät korrekt:
Det är ett bevisat faktum att om du äter hälsosam, välbalanserad kost fungerar din kropp bättre och läker snabbare. I de flesta fall kan ett tillskott av C-vitamin och Zink underlätta läkningen.

Havssalt: Genom att lägga på en mild, varm havssaltslösning på din piercing kan din kropp få hjälp att läka din piercing. Det kan även minska risken för en infektion genom att hjälpa till att avlägsna bakterier från området.

Flytande tvål:
Det är allmänt känt att man genom att tvätta sin piercing med en mild flytande tvål, följt av noggrann sköljning är passande för de flesta piercings. Oftast räcker det med att tvätta din piercing en till två gånger om dagen, men se till att inte övertvätta din piercing! Undvik dock att använda flera produkter samtidigt.
Tvål plus havssalt är helt okej.

Fråga din bodypiercer om förslag på tillgängliga produkter.

Använd ALDRIG följande:
Väteperoxid & alkoholbaserad lösning: Dessa produkter har genom åren visat sig vara alldeles för starka för tvättning av piercings och tillför mer skada än de hjälper.
Antibiotiska salvor och krämer: Dessa produkter kapslar in smuts och bakterier i en piercing och förhindrar att syre når såret. De kan fungera bra på skär- och skrapsår men är inte bra för piercings.