Piercing kits

Vad är ASAP: s synpunkt på Piercing kits?
Som en organisation bestående av hängivna, utbildade och erfarna professionella piercers anser vi att piercing kits som är till försäljning för allmänheten är en potentiell hälsofara. Det krävs en oerhörd mängd kunskap och träning för att kunna utföra en säker, steril och noggrann piercing. Bara det att tillhandahålla dessa verktyg till oerfarna konsumenter är både farligt och vårdslöst.
Användandet av dessa piercing kits av otränade konsumenter resulterar i en oerhört stor potentiell risk för överföring av blodburna patogener och sjukdomar, än att få en piercing utförd av skickliga professionella.
Ett stort orosmoment är att underåriga individer utför piercings på sig själva och sina vänner genom att använda dessa piercing kits som går att få tag på över internet och mailorder.
Tonåringar och barn ligger särskilt i riskzonen då de oftast behöver förälders/målsmans godkännande för att få en piercing utförd hos en professionell. Istället kan de då skaffa ett kit och pierca sig själva eller sina vänner utan förälders tillstånd eller vetskap. Skulle en infektion eller andra komplikationer uppstå finns då ingen professionell som utfört jobbet att gå till för vidare konsultation.
Ett annat stort bekymmer är den livshotande möjligheten att en smittad nål återanvänds flera gånger och på flera personer. Det finns även risker för oavsiktliga nålstick på andra personer, då inga instruktioner, eller väldigt kortfattade, för lämplig kassering av en använd nål finns med i piercing kits.
Piercing kits tillåter inga säkerhetsåtgärder då innehållet oftast inte är sterilt och de inte kommer tillsammans med en professionell piercare. Vem som helst kan köpa dem och det är den största faran gällande piercing kits. Dessa piercing kits köps inte av professionella, erfarna piercers, då dessa redan har tillgång till sådan utrustning från legitima branschföretag. Istället köps de av sådana som antingen inte har tillgång till en erfaren piercer, eller av dem som har bristande förstånd att inse att sterilitet, kompetens och utbildning är en kritisk del i en piercingprocedur.
Som professionella piercers vill vi hålla piercingkonsten säker för både de som utövar den och för dem som får en piercing utförd. Vi tar vårt arbete på största allvar och vi förstår att riskerna kan minskas avsevärt genom ordentlig utbildning, utrustning och sterilisering. Piercing kits som säljs över disk undergräver allt det arbete vi har gjort för att skydda den allmänna hälsan samtidigt som vår konstform frodas.
Säg NEJ till piercing kits och till dem som säljer sådana.

Tillbaka till FAQ